Het is één van de leukste nieuwe aankopen voor thuis; een industriele hanglamp boven de eettafel.

Het is dé eyecatcher in huis. Dus je gaat op zoek naar inspirerende website, kijkt op Roomed.nlFlavourites en leest de VT wonen. En na al die mooie foto’s ben je er dan uit: ik wil zo’n oude industriële hanglamp! Alleen….moet je die lampen ombouwen? Zijn ze niet te zwaar voor mijn plafond? Geeft het wel een beetje fatsoenlijk licht? Geen zorgen we geven je de 5 belangrijkste tips voor het uitzoeken van de juiste lamp!

1. Industriële hanglampen zijn zwaar! Een feit. De lampen wegen 5 tot 15 kg. De kleinere varianten altijd nog rond de 5 kg. Bedenk dit voordat je jouw droomlamp hebt gevonden. We hebben mensen nogal eens moeten teleurstellen; een lamp van 10-15 kg kan écht niet aan een gipsplafond. De ophanghaak moet gewoon in een balk of beton geboord worden!

2. Ombouwen? Oude fabriekslampen worden vaak ik originele staat aangeboden. Daarom voorzien wij alle lampen van een nieuwe E27 porseleinen lamphouder en nieuwe bedrading. Hier kun je er vervolgens zelf een LED, halogeen of spaarlamp in draaien.

3. Te groot/te klein! Hoe groot moet de lamp nu zijn? Daar blijkt een makkelijke rekensom voor te zijn.

De lamp moet niet breder zijn als de tafel, maar optimaal is 66% van de breedte. Dus boven een tafel van 90 cm breed zou je een lamp van ongeveer 60 cm moeten ophangen. Doe je dit een stuk kleiner, dan krijg je nooit de tafel volledig verlicht(of moet je de lamp zo hoog ophangen dat je altijd weer recht in de lichtbron kijkt).

4. Het licht? Voor voldoende licht kon je in het verleden gewoon een halogeen of gloeilamp kopen met tenminste 60 watt. Tegenwoordig heb je veel meer keus: Led-lampen, halogeenlampen, gloeilampen en kooldraad (deco) lampen. Heb je vragen over de juiste lichtbron of wil je deze misschien dimmen. Stuur ons een email: info@dejaren30fabriek.nl.

5. Hoe hoog hang je hem op? Dit is de makkelijkste tip van allemaal. Een hanglamp hang je ongeveer 60/70 cm boven de tafel op. Als je een erg grote tafel hebt (en een hoog plafond!) dan kun je hier van afwijken.

Vragen en of opmerkingen zijn van harte welkom: info@dejaren30fabriek.nl.

Oude industriele hanglampen